Arkitektur

Kulturcenter i ökenen

King Abdulaziz Center for Knowledge and Culture

Norska Snøhetta är populära i den arabiska världen. Jag antar att det har en del med biblioteket i Alexandria som de ritade i början av 2000-talet. Men jag förstår de arabiska byggherrarna, Snøhetta är duktiga på spektakulära byggnader.

Den här gången handler det om ett läro- och kulturcenter i Dhahran, Saudiarabien. Jättebyggnaden heter King Abdulaziz Center for Knowledge and Culture och är en del av oljeföretags Aramcos satsningar på kultur i kungadömet. När bygget står klart 2011 kommer det bl.a. innehålla ett biblioteket med runt 300 000 böcker, museum, utställningshall, biograf och föreläsningssalar.

Byggandes form är det som jag tycker är helt otroligt. Den består av fem jättestora ”stenar” som lutar och håller upp varandra. Det ser nästan ut som de naturliga stenplatåer som finns runt om Stora Zimbabwe. Enormt coolt och jag hoppas att projektet främjar kultur precis som Aramco vill.

Fler bilder efter hoppet så klart…

Plats: Dhahran, Saudiarabien
Byggnadstyp: Läro- och kulturcenter
Kund: Aramco
Storlek: 45 000 m²
Byggstart: Maj, 2008
Arkitekter: Snøhetta

> Snøhetta

King Abdulaziz Center for Knowledge and Culture

King Abdulaziz Center for Knowledge and Culture

King Abdulaziz Center for Knowledge and Culture

King Abdulaziz Center for Knowledge and Culture

King Abdulaziz Center for Knowledge and Culture

King Abdulaziz Center for Knowledge and Culture

King Abdulaziz Center for Knowledge and Culture

King Abdulaziz Center for Knowledge and Culture

Stumble | Pusha | Flera

Translate: EN, FR, DE

0


Skriv en kommentar

  

  

  
* Måste fyllas i