Övrigt / Grafisk design / Miljö

Färgglatt från Saltå Kvarn

Saltå Kvarn

Ni har säkert sätt dem i er lokala matbutik. På hyllan med ekologiska varor slåss Saltå Kvarn med diverse färglösa kartonger och påsar för frön och linser. Den färgglada retrostilen har gjort att jag fler än en gång stannat till i matbutiken bara för att titta på förpackningarna.

Designern Karin Huber tog sig tid och berättade lite om arbetet som ligger bakom förpackningarna.

Karin blev från börja tillfrågade att formge en ståpåse i plast som skulle användas till alla de olika ekologiska produkterna.
– Min tanke var att behålla Saltå känslan men ändå få den att kännas modern. Jag utgick ifrån de senaste pappåsarna med korn, vete, havre etc och la till ränderna (minns att jag jobbade länge för att få ränderna som jag ville ha dem) och den beige färgen, som ska likna pappåsens färg, säger Karin.

Att bestämma sig för en färg som skulle fungera på flera produkter visade sig vara minst lika svårt som att få till ränderna. Men tillslut föreslog Karin en mossgrön påse. Designen på påsen mottogs positivt, men färgen. . . Alla på Saltå var inte övertygade, så under de efterföljande veckor testades en mängd olika färgkombinationer men ingen klickade.

– Tiden gick och till slut var vi tvungna att besluta oss. Vi hade ett avgörande möte och jag hade skrivit ut fem olika kombinationer. Stämningen var något tryckt men plötsligt var det någon, minns inte vem, hoppas det var jag, som undrade lite på skämt ”Varför kan vi inte ha alla färger?”. Energin var tillbaka ”Klart att vi ska ha fler färger, Saltå är färg!”.

Under tiden togs beslut om att ståpåsen skulle bli kartonger, slangpåsar och en rad andra förpackningar. De nya förpackningarna fick dock en dålig start med en leverans oläsliga påsar från Turkiet med mandlar och russin mitt i julrushen. Och efter det blev det problem med färgerna när de skulle tryckas i Sverige eftersom det kan vara lite jobbigt att trycka på plast. Risken för misspass är stor om man jobbar i fyrfärgstryck. Tryckofferten som Karin tvingades att anpassa sig efter rymde bara fem PMS-färger och när hon översatte originaldesignen insåg att hon originalet behövde åtta färger. Vitt var tvungen att vara med som grundfärg till trycket, svart till miljömärken och EAN-koder. Gult till produkttexter och beige till alla baksidor. Helt plötsligt fanns det bara en färg kvar att spela med.

– Då kom jag att tänka på att en av pappåsarna jag utgått ifrån varit grå/svart. Jag tog den grå/svarta färgen som grund och kunde sen utnyttja den beige och svarta till ränderna. Till den sista färgtonen på ränderna blandade jag två PMS därav det grova raster man ser där. Lena Ekman (förpackningsansvarig och min närmaste kollega och stora stöd på Saltå) lyckade med hjälp av en urusel färgutskrift och en liten PMS-lapp övertyga de andra att det skulle funka… Det blev sen en av mina favorit färger!

Efter den ekologiska serien har Karins uppdrag utökats och idag har hon gjort grafisk material på allt från knäckbröd till lastbilar.

Idag har ränderna som Karin jobbade så länge med har fått konkurrens av rutor på de biodynamiska produkterna och illustrerade mönster på de lite mer lyxiga produkterna så som pinjenötter och vin.

– När jag senare skulle göra om etiketterna till de biodynamiska juicerna försökte jag länge få till dem med rutmönstret (se tidig skiss längre ner på sidan) men de blev inte ”goda”. Då tog jag hjälp av illlustratör Kari Modén för att kunna visa frukter och grönsaker utan fotografier för att få det gott och ”Saltå”. Av en händelse när hon då använde mina skisser för att lägga in illustrationerna blev det misspass på ”röken” i bakgrunden. . . Jag gillade det när jag såg det. Detta gjorde även att det blev så mycket enklare att kombinera olika färger med en vit kant mellan, så den blev kvar och godkänd.

Karin avslutar med ”Jag har väldigt roligt på jobbet!” och det kan jag förstå. Efter lyckade missar och problem med färger så står förpackningarna från Saltå Kvarn ut i mängden och lyckas förmedla ekologiskt innehåll utan att bli färgfattigt som många av konkurrenterna.

> Saltå Kvarn
> Karin Huber

Saltå Kvarn

Saltå Kvarn

Saltå Kvarn

Saltå Kvarn

Saltå Kvarn

Saltå Kvarn

Saltå Kvarn

Saltå Kvarn

Saltå Kvarn

Saltå Kvarn

Saltå Kvarn

Stumble | Pusha | Flera

Translate: EN, FR, DE

4

4 kommentarer till “Färgglatt från Saltå Kvarn”


 • fredrik | tisdag, september 2, 2008

  Jag måste erkänna att Saltå kvarns form är mästerlig. Så tight, ändå så ledig. Strikt, ändå så levande. Att skapa fulsnyggenkla åtråvärda objekt är inte det enklaste.
  Enda minuset, och det har inte med formen att göra, är att flera av juicerna smakar sånt där tyskt (tror juicerna kommer därifrån också, inte så närodlat) multivitamindryck, och den smakar som bekant apa.

 • Karin Huber, vår begåvade formgivare « Saltå Kvarn-bloggen | tisdag, september 2, 2008

  […] förpackningar. Vill du veta mer om hur våra förpackningsdesign har kommer till kan du läsa på Below the Clouds. […]

 • JH | tisdag, september 2, 2008

  Men det bästa med Saltå är inte färgerna: Det är att produkterna är så j-a goda. Man riktigt känner hur livskraften flödar in i kroppen när man sväljer.

 • Sofia | tisdag, september 2, 2008

  Gillar verkligen Karin Hubers illustrationer! Illustrationerna har sin unika stil som sticker ut i hyllan och speglar varumärket.


 • Skriv en kommentar

    

    

    
  * Måste fyllas i