Övrigt

Nobelmedaljerna

Litteratur / Medicin

I morgon delas Nobelprisen ut i Stockholms Konserthus och i stadshuset i Oslo. Självklart är pristagarna i fokus men jag tänkte att vi skulle kolla lite närmare på de medaljer som de smarta människorna får. Här ovan kan ni se medaljernas framsida (längst till vänster) och tre av baksidorna (fysik, litteratur och medicin). Om ni vill veta mer om medaljerna så kan ni läsa mer om dem efter hoppet…

Framsidan på medaljerna för fysik, kemi, medicin och litteratur har alla samma design och pryds av ett porträtt på Alfred Nobel plus hans födelse och dödsår i latinska siffror. Baksidan av de fyra priserna pryds av symbolbilder som representerar priskategorin och inskriptionen ”Inventas vitam juvat excoluisse per artes” som betyder ”Lyckligt när människans liv och uppfinnarens bragder förädla” som är ett citat av den romerske poeten Vergilius (70-19 f Kr). Medaljerna formgavs 1902 av svenske skulptören Erik Lindberg.

Freds- och ekonomimedaljerna skiljer sig lite jämfört med de andra. Fredspriset är formgivet av den norske skulptören Gustav Vigeland och har en inskription som lyder ”Pro pace et fraternitate gentium” som betyder ”För fred mellan folken och deras förbrödrande”. Riksbankens ekonomipris är designad av Gunvor Svensson Lundkvist och har inget citat på baksidan.

Framsidan / Fysik

Framsidan / Fysik / Litteratur / Medicin

Stumble | Pusha | Flera

Translate: EN, FR, DE

0


Skriv en kommentar

  

  

  
* Måste fyllas i