Grafisk design

Telias nya profil

Gamla logotypen (old) / Nya logotypen (new)

Telia är ett företag som många av oss har ett förhållande till. De flesta av oss har varit kund hos dem och några av er har säkert ett par Telia-aktier i byrålådan. Det tidigare statliga Telia är nu mera ägt av svensk-finska TeliaSoner, som förutom Telia (Sverige/Danmark) och Sonera (Finland) äger teleföretag över hela jorden. För att vi enklare ska förstå att företaget är internationellt och en storspelare på den globala marknaden får i morgon alla underföretag en gemensam grafisk profil. I Sverige innebär det att Telias mörkrosa logo byts mot en lila sten.

Den nya grafisk profilen är framtagen av Landor Associates och utvecklades ursprungligen till TeliaSoneras eurasiska företag där bland annat Kcell i Kazakstan implementerade den redan under 2009-2010. Förutom att stenen i logotypen får mig att tänka på StepStone är jag liten tveksam till den lila färgen (men det är nog mest en vanesak). Visst den känns kanske naturligt för en asiatisk marknad där kunderna har en annan relation till färgen men sänder den samma positiva signaler till oss i Sverige? Hur som helst känns inte färgen nordisk, men det är kanske precis det som är meningen…

Tycker det ska bli spännande att se profilen implementerad och hoppas att jag under morgondagen kan berätta lite mer om tankarna bakom profilen. Tills dess rekommenderar jag att ni tittar på hur Kcell, Azercell Telekom, Moldcell och Geocell använder sig av färgen och profilen.

> Telia

Stumble | Pusha | Flera

Translate: EN, FR, DE

8

8 kommentarer till “Telias nya profil”


 • Blixt & Dunder | onsdag, maj 11, 2011

  RT @below_theclouds: Telia redesign by @landor_dot_com: http://t.co/yxauOze (swe) http://t.co/tUBtxUB (eng)

 • Carl Philip Malm | onsdag, maj 11, 2011

  Nej, vad hände med allt rosa?

 • Daniel | onsdag, maj 11, 2011

  Det försvinner helt. Även TeliaSoneras blåa färg försvinner vad jag kan förstå.

 • Jan Sandahl | onsdag, maj 11, 2011

  Jag är mer vän av konsekvens och tenderar att tänka ”Vad är det nu för byk de behöver tvätta av sig”? Men givetvis; att samla alla under ett tak kan t.o.m. bli en besparing på sikt. Grattis till Landor som tog hem rubbet. :)

  Jag bara önskar att de hade haft modet att skippa stockphoto-katalogen helt och hållet, vilken drar ned kvalitetsintrycket och ökar den generiska, opersonliga känslan. Skulle man inte kunna vara personlig och samtidigt kunna tala till massorna? Jovisst, och även inhösta mer förtroende på kuppen. Redan logotypen (symbolen) i sig är förvånande anonym. Tror inte Landor fått fullt mandat på den kreativa punkten där. Har också lite problem med inkonsekvens i linjer/avrundningar i typografin (i namnet) men det är lite mer av ”expert”-invändningar som troligen inte har någon bäring överhuvudtaget på hur massorna ser den.

  Jag gör som jag brukar och väntar på att den tar sig med tiden. Gör den inte det så hade jag rätt i att de borde lagt större vikt vid personlighet.

 • frean | onsdag, maj 11, 2011

  Min första tanke var Vem har gjort det här? Josef Fritzl?

  Det är så obeskrivligt uselt att jag sekundärskäms å hela min branschs vägnar idag.

 • liv | onsdag, maj 11, 2011

  det minder om noget…
  http://pics.kuvaton.com/kuvei/teliasoneran_seksilelulogo.jpg

 • Emil | onsdag, maj 11, 2011

  Jag tänker på stenarna i Indiana Jones & The Temple of Doom.

 • 63north | onsdag, maj 11, 2011

  What is the new logotype?
  A tornado, a beehive, a bad hairdo.
  A road map to the best price on a mobile account ?


 • Skriv en kommentar

    

    

    
  * Måste fyllas i