Other / Graphic design

Rapports nya profil

Gamla / Nya

Sveriges största nyhetsprogram har bytt logo och grafik. Bakom den nya designen finns ett team på SVT lett av Demian Zarins i sammarbete med Patrick Sundqvist från företaget Supershapes. Patrick Sundqvist och Supershapes har tidigare bland annat gjort stilren OS- och valgrafik åt SVT och det syns att det är han som är mannen bakom den nya grafiken. Jag gillar starkt den rena typografin men är inte helt övertygad om själva vinjetten till Rapport (se efter hoppet). Typsnittet som används heter förövrigt Caecilia. Play Rapport har självklart också blivit uppdaterad.

Minst lika spännande som en den nya grafiken är att i princip all grafik numera är Flash-baserad. Den tekniska lösning är egenutvecklad och använder sig av open source-servern CasparCG. På frågan varför de valt Flash säger Demian Zarins “Flash är dynamiskt och lätt att uppdatera. Det är relativt billigt och det finns många utvecklare som kan Actionscript. Tidigare har vi använt tunga, dyra och krångliga realtidssystem som vi inte mäktat med att utnyttja fullt ut”.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Projektledare/Formansvarig: Demian Zarins
Designer: Patrick Sundqvist (Supershapes)
Grafiker: Kalle Fürst, Mette Nordentoft, Ludvig Tunel och Mattias Klittmark

Typsnitt: Caecilia

Stumble | Pusha | Flera

Translate: EN, FR, DE

3

3 kommentarer till “Rapports nya profil”


 • jörgen | Wednesday, September 9, 2009

  tycker den liknar “supreme” loggan ganska mycket…….

 • t | Wednesday, September 9, 2009

  Den nya typografin suger fett!
  Ni reklamare eller vad man nu ska kalla er är för insnöade i det ni gör för att se att detta direkt leder tankarna till billiga och sunkiga kändisblaskor på tidningshyllonas botten. Och för att inte nämna en viss vuxenlektyr som den helt ohämmat kopierar.
  Gnugga ögonen och vakna, muppar!!!

 • Sanna | Wednesday, September 9, 2009

  Jag tycker det är både klatschigt och fräscht.
  En förnyelse piggar alltid upp.
  Varma färger…

  //MVH Sanna


 • Skriv en kommentar

    

    

    
  * Måste fyllas i